Mauricio Pochettino telah memberitahu pemain Chelsea bahawa mereka perlu menjadi lebih 'licik' jika mereka ingin mencapai tahap yang diperlukan untuk meneruskan daripada permulaan musim yang kurang memberangsangkan.

Pasukan itu telah mendominasi untuk tempoh yang lama dalam semua empat perlawanan Liga Perdana Inggeris setakat ini tetapi kesilapan pertahanan dan kekurangan penembusan berterusan dalam serangan bermakna mereka hanya mengutip empat mata dan menduduki tangga ke-12.

Kekalahan di tempat sendiri kepada Nottingham Forest sebelum rehat antarabangsa adalah satu perkara negatif dalam perjuangan awal pasukan itu di bawah bimbingan Pochettino, dengan pemain pelawat Anthony Elanga dibenarkan berlari bebas di tengah-tengah pertahanan Chelsea untuk menjaringkan gol tunggal perlawanan.


Ia mencerminkan kekalahan kepada West Ham pada Ogos di mana pasukan itu mengawal separuh masa pertama di Stadium London sebelum membenarkan tuan rumah mereka meraih kemenangan 3-1.

Pengurus itu berkata, walaupun persembahan memerlukan pulangan mata yang lebih besar, pemainnya perlu mempertajam naluri kompetitif mereka jika mereka ingin mencapai matlamatnya untuk mengembalikan kelab itu ke Liga Juara-Juara.

Pasukan itu akan berdepan Bournemouth di Stadium Vitality esok yang mencari kemenangan di tempat lawan buat kali kedua sejak Mac.

“Prestasi pasukan adalah baik pada bulan pertama,” kata Pochettino. “Kami tidak mendapat mata yang sepatutnya. Corak permainan sudah bagus, namun keinginan itu masih lagi dicarik. Pemain percaya dengan cara kami mahu bermain.

“Jika anda melihat data, kami sangat bagus dalam penguasaan, kami sangat baik dalam membentuk serangan. Namun kami hanya tanpa jaringan. Itu perkara paling penting dalam bola sepak.

“Kami mahu menjadi lebih berdaya saing. Kami tidak boleh melepaskan gol seperti ini yang kami bolos menentang Nottingham. Kami tidak boleh begitu lemah, kita perlu lebih kukuh. Kami mempunyai pemain yang berpengalaman, pemain yang boleh melakukan yang lebih baik.

“Pada masa ini saya rasa perasaan saya teruk kerana kami bermain dengan baik, kami menunjukkan kepada semua orang yang kami boleh bersaing, kami mendominasi perlawanan menentang pasukan seperti Liverpool.

“Tetapi pada akhirnya kita perlu lebih berdaya saing -- saya berkata demikian kerana saya tidak mahu menggunakan perkataan lain. Kita perlu menjadi lebih licik, lebih agresif.

"Mereka tidak terlalu baik. (Mereka perlu) bersaing dengan lebih baik. Untuk meningkatkan tahap kami bukan tentang kualiti kami, ia untuk bersaing. Untuk bersaing lebih dalam setiap saat permainan yang memerlukan beberapa perkara untuk dilakukan. Kerana kami masih membina pasukan, mencari keseimbangan ini, pastinya ia memerlukan masa.

“Saya cuba menerangkan mengapa kami tidak mendapat mata yang sepatutnya. Pada satu ketika dalam permainan, anda perlu menunjukkan lebih banyak kualiti ini, kekuatan mental ini, untuk mempunyai pengalaman ini untuk mengurus dengan lebih baik untuk menangani beberapa keadaan dalam permainan. Kadang-kadang ia bukan hanya tentang bakat.

“Apabila anda melihat perlawanan Forest selepas dua minggu, masa yang kami habiskan untuk mengenal pasti sebab kami kalah dalam perlawanan itu, ia benar-benar sukar. Tetapi itu tidak ada kaitan dengan musim lalu, kami tidak boleh menyalahkan musim lalu. Kita perlu menyalahkan diri sendiri dan mencari penyelesaian dalam diri kita sendiri. Kita tidak boleh menyalahkan masa lalu, kita tidak boleh menyalahkan perasaan musim lalu. Kini era baharu, semuanya baharu."