Walaupun juara bertahan Liga Perdana Inggeris, Manchester City, berjaya mendahului Chelsea dan mendominasi permainan, anak didik Mauricio Pochettino itu berjaya bangkit pada saat-saat akhir untuk menyamakan kedudukan.

Dengan keputusan itu, ia masih lagi meletakkan The Citizens selaku pendahulu Liga Perdana Inggeris dan sudah tentu ia akan menjadikan persaingan perebutan carta liga semakin menarik.

Bagi The Blues pula, keputusan ini pasti akan mengembalikan keyakinan diri mereka untuk terus meningkatkan prestasi dan ini juga merupakan keputusan seri yang ketujuh dari 59 pertemuan membabitkan kedua-dua pasukan.

Dengan melakukan sembilan percubaan tepat, ia menunjukkan bahawa Chelsea betul-betul dahagakan kemenangan kerana setakat ini, The Blues hanya mampu memperolehi empat kemenangan dari 12 perlawanan.

Sebab itu kita boleh lihat bagaimana kesungguhan yang dipamerkan Raheem Sterling, Thiago Silva, Nicolas Jackson dan Cole Palmer untuk memastikan The Blues tidak tewas di laman mereka sendiri.
Usaha gigih yang dilakukan oleh mereka ini perlu diberikan pujian kerana dengan karakter itulah yang membuatkan mereka berjaya bangkit sehingga menyamakan kedudukan pada saat-saat akhir melalui sepakan penalti Cole Palmer.

Sementara itu, bagi Pep Giardiola pula, keputusan ini sudah pasti akan mengarahkan kumpulan kejurulatihan untuk membuat analisis bagi memperbaiki taktikal bertahan The Citizens sebelum perlawanan seterusnya supaya kedudukan selaku pendahulu carta liga tidak akan terjejas kerana setakat ini, mereka diikuti rapat Liverpool dan Arsenal, yang hanya membezakan satu mata.

Selaku juara bertahan dan pasukan pilihan tahun ini, pasti Pep Guardiola tidak mahu anak didiknya hilang tumpuan untuk memastikan Manchester City terus memburu kejuaraan musim ini.