Bukayo Saka merancang untuk tampil lebih cemerlang buat kelab dan negara sebaik mengekalkan Anugerah Pemain Terbaik England.

Penyerang Arsenal itu berada dalam prestasi yang baik sepanjang musim lalu dan memasuki kempen baru dengan Anugerah Pemain Muda Terbaik PFA sebelum peminat mengundinya untuk gelaran Pemain Terbaik England untuk tahun kedua.

Saka, 22, telah merekodkan tujuh gol dalam 10 penampilan untuk England dalam tempoh 12 bulan terakhir termasuk tiga gol dalam Piala Dunia 2022 dan hatrik ketika menang 7-0 dalam aksi kelayakan Euro 2024 ke atas Macedonia Utara pada Jun lalu.

Jaringannya di peringkat kelab turut mengagumkan dengan 14 gol dan 11 bantuan jaringan direkodkan ketika The Gunners menguasai tangga kedua dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) musim lalu.

Dengan dua gol dan satu bantuan jaringan sudah dicetak dalam empat perlawanan selain menjelang Kejohanan Euro 2024 pada musim panas akan datang, Saka berhasrat meneruskan kemajuannya sebagai pemain utama untuk Arsenal dan England.

Ditanya sama ada sasarannya untuk meningkatkan prestasi tahun ini, dia menjawab: “Ya, 100 peratus.

A post shared by Bukayo Saka (@bukayosaka87)“Saya sentiasa mengintai peningkatan dan kemajuan pada setiap musim. Jadi, saya pasti menyasarkan lebih banyak perkembangan lagi tahun ini.

"Saya fikir ia mengenai komitmen untuk menjadi lebih baik dan ia memerlukan saya melakukan banyak perkara dariada segi mendengar, menonton rakaman, setiap hari gigih dalam latihan, melakukan kerja tambahan untuk mencuba dan terus maju.

"Saya bersikap rendah diri, sentiasa bekerja lebih keras dan menetapkan beberapa sasaran dan matlamat untuk dicapai. Saya cuba untuk terus maju dan menjadi lebih baik."