Shaiful Shamsudin
Tue Jan 24 2023

Barcelona menafikan sebarang dakwaan yang mengaitkan Presiden, Joan Laporta, telah melanggar peraturan kelab ketika menyerahkan kontrak pembangunan Camp Nou.
Projek 'Espai Barca' yang pada awalnya diluluskan pada April 2014 selepas ahli kelab sepakat untuk melaksanakan kepada kerja pengubahsuaian besar-besaran bagi membangunkan Camp Nou dan kawasan sekitarnya.
Referendum selanjutnya pada April 2021 mengesahkan cadangan kewangan yang menjadikan belanjawan maksimum projek itu kepada €1.5 bilion (RM6.99b).
Ia akan menyebabkan kapasiti stadium meningkat sebanyak 6,000 untuk memuatkan 105,000 penonton selain pemasangan bumbung yang boleh dibuka tutup, manakala tanah seluas 40,000 meter persegi akan dibangunkan.
Pengumuman awal bulan ini mengesahkan syarikat Turki, Limak, akan bertanggungjawab untuk mengubah suai stadium itu, tetapi laporan oleh akhbar digital Sepanyol, El Confidencial, semalam mempersoalkan proses bidaan kontrak berkenaan.
Menurut El Confidencial, Limak sebenarnya tidak layak kerana didakwa tidak dapat membuktikan kemampuan mereka untuk membina stadium dengan kapasiti lebih daripada 40,000 tempat duduk dalam tempoh 10 tahun lalu, malah tidak mengemukakan dua bangunan yang dibina di Sepanyol dengan harga lebih daripada €150 juta (RM699.2j) yang menjadi rujukan pembinaan stadium itu berbanding nilai yang sama.
Penerbitan tersebut percaya penyeliaan lemah seperti itu boleh mengundang risiko kepada perjanjian lesen bangunan Barca dengan majlis tempatan, tetapi kelab berkenaan tampil menegaskan tuduhan berkenaan adalah tidak tepat sambil menunjukkan "proses tender baharu" yang bertarikh 1 September 2022.
Satu kenyataan panjang bermula: "Barcelona mahu menyangkal berita yang diterbitkan hari ini, Isnin, 23 Januari, 2023 dalam El Confidencial bertajuk: 'Laporta melanggar peraturan Barca dengan menyerahkan kerja pembinaan Camp Nou kepada syarikat Turki, Limak'."

Barcelona diseru pancing Goncalo Ramos atau Roberto Firmino
Patrick Kluivert menggesa Barcelona untuk menandatangani sama ada Goncalo Ramos atau Roberto Firmino pada akhir musim ini.

Kecederaan sekat Ronald Araujo sertai kem Uruguay
Ronald Araujo terlepas menyertai pasukan Uruguay untuk dua perlawanan persahabatan akan datang selepas mengalami kecederaan paha dalam kemenangan Barcelona ke atas Real Madrid, semalam.

Xavi lega Barcelona peroleh kemenangan paling penting musim ini
Xavi menyifatkan kemenangan 2-1 Barcelona ke atas saingan Clasico, Real Madrid sebagai 'kemenangan yang sangat penting' ketika pasukannya mendahului 12 mata di puncak LaLiga.

Ancelotti sedia berjuang untuk masa depan bersama Real Madrid
Carlo Ancelotti mengumumkan dia mahu kekal di Real Madrid 'sepanjang hidup' menjelang Clasico yang boleh memberi impak besar untuk masa depannya di kelab itu.

Barcelona pasukan impian saya -- De Jong ulangi keinginan kekal di Camp Nou
Frenkie de Jong menyifatkan Barcelona sebagai 'pasukan impiannya' dan mengulangi hasratnya untuk kekal bersama Blaugrana untuk masa hadapan.

Messi mungkin sertai MLS atau kembali ke Barca, kata Pique
Lionel Messi mungkin sudah boleh menutup kariernya di Eropah dan menyertai Liga Utama Amerika Syarikat (MLS) tetapi ramai peminat akan gembira jika dia kembali ke pangkuan Barcelona musim depan.

LaLiga: Xavi harap dapat kekal lama di Barcelona
Xavi berharap dia dapat kekal untuk bertahun-tahun lagi di Barcelona tetapi menegaskan bahawa fokus utamanya adalah untuk memenangi trofi bersama pasukan itu daripada memikirkan mengenai kontraknya di Camp Nou.

Laliga: Sergi Roberto sanjung api perjuangan Barcelona
Sergi Roberto percaya kemenangan tipis Barcelona ke atas Valencia memberikan satu lagi contoh bahawa pasukan yang memenangi gelaran LaLiga perlu mengerahkan segala kudrat.

Real Madrid belum angkat bendera putih -- Ancelotti
Carlo Ancelotti berikrar bahawa Real Madrid tidak akan berputus asa mengejar Barcelona di puncak LaLiga biarpun barisan kendalian ketinggalan sembilan mata di belakang pendahulu itu.

Copa del Rey: Barcelona seperti tidak mahu bermain -- Ancelotti
Carlo Ancelotti percaya Real Madrid mempunyai kemampuan untuk menterbalikkan kelebihan 1-0 yang dimenangi Barcelona dalam separuh akhir pertama Copa del Rey awal pagi tadi.

Koeman 'expected more from everyone' after France ruin Netherlands return
Goals from Antoine Griezmann, Dayot Upamecano and Kylian Mbappe (two) gave France a convincing win against the Netherlands.

Wallace holds Corales Puntacana lead as he chases maiden PGA Tour triumph
Matt Wallace rose to the top of the leaderboard after a bogey-free second round, but Sam Stevens and Wyndham Clark lead the challengers.

Deschamps denies captaincy grief as Griezmann links with Mbappe to down the Netherlands
Antoine Griezmann and Kylian Mbappe put any differences behind them as they linked up to give France a second-minute lead.

Tedesco expects more from Belgium despite sweeping aside Sweden
Romelu Lukaku's treble ensured Domenico Tedesco's Belgium reign got off to a great start, but the head coach insists there is room for more.

Modric reaffirms commitment to Madrid amid links to Ronaldo's Al Nassr
Real Madrid midfielder Luka Modric is out of contract at the end of the season, but he is hoping to stay with the LaLiga giants.

France 4-0 Netherlands: Mbappe leads to way to ruin Koeman's comeback
Kylian Mbappe and Antoine Griezmann put their captaincy battle behind them to help France to a comfortable win over the Netherlands.

Sweden 0-3 Belgium: Lukaku hat-trick gets Tedesco tenure off to flying start
In their first game since December's World Cup exit, Belgium were comfortable 3-0 winners over Sweden in Friday's Euro 2024 qualifier.

Doncic fined $35,000 for money gesture directed at officials
A frustrating game for the Mavericks saw them lose to the Warriors after what they deemed to be an incorrect referee call.

Yaya Toure confident of managerial opportunities despite Vieira sacking
The recent dismissal of Patrick Vieira by Crystal Palace means there are no black managers in the Premier League.

Morata's pride at Spain captaincy as De la Fuente seeks strong start
New captain Alvaro Morata hopes to repay incoming Spain coach Luis de la Fuente as his reign starts against Norway.